Egy-két szót arról, mi is a spinning, spinracing…

Az egész Johnny G.-vel kezdődött. Amerikai- születése szerint dél-afrikai- hősünkkel, aki hosszú távú kerékpáros volt és igen komoly eredményeket tudott felmutatni ebben a sportágban. Céljainak elérése érdekében ideje nagy részét bringán töltötte. Azért, hogy tökéletesítse edzéseit, fabrikált egy olyan alkalmatosságot, amit zárt térben is használhat, függetlenül minden időjárási tényezőtől. Ebből a kreációból lett a Spinner néven ismert teremkerékpár. Később megosztotta barátaival az „indoorcycling” nyújtotta lehetőségeket és ők is ráéreztek a közös tekerés ízére, ami motiváló zenére történő lendületes lejtmenetekre és kemény hegymenetekre is lehetőséget ad a bicajon található ellenállás szabályozó gomb segítségével. Ezt a tevékenységet nevezte el SPINNINGnek.
Ebből alakult ki később a spinracing, ami annyiban különbözik a spinningtől, hogy az edzés során hangsúlyos szerepet kap a kar-, a mellizmok erősítése, nagyobb munkát végez a hasizom, a váll- és a hát izmai is! Egyszóval a felsőtest is aktívan bekapcsolódik az edzésbe.
Mire jó a Spinning, spinracing? Élettani hatások
 
•    Jelentősen javul a keringési rendszer, erősíti a szívet, hatékonyabb lesz a vér oxigénfelvevő képessége, rugalmasabbá válik az érfal, felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok.
•    Nagymértékben javul állóképességünk, ezzel együtt fejlődik tüdőnk kapacitása.
•    Mozgás közben óvjuk térdünk ízületeit, valamint a szalagokat, és ezzel egy időben erősítjük is azokat.
•    A teremben végezhető mozgásformák közül, ez az egyik leghatékonyabb zsírégető sport.
•    A nagy intenzitású mozgás következtében fokozott izzadás jellemző, így a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetünkből.
•    A tekeréssel nagyon jól levezethető a bennünk felgyülemlett feszültség, így stressztől is könnyebben megszabadulhatunk.
•    Erősíti akaratunkat, kitartásunkat, a mindennapi életünkhöz való hozzáállásunkat pozitívan befolyásolja.

Technikai kérdések
Minden edzés a kerékpár beállításával kezdődik. A beállítás lehetővé teszi, hogy ülve is és állva is kényelmesen, és legfőképpen hatékonyan lehessen tekerni. Az órán a zene ütemére kell tekerni és követni kell az edző utasításait: pl.: Hegyre fel! Ilyenkor mindenki maga állíthatja be, hogy milyen „meredek” hegyre akar feltekerni. Ebben rejlik a spinning legfőbb erénye: annyira terhelheti magát az ember, amennyire kedve, fizikuma, ereje engedni, no meg befolyásolhatja a terhelést az is, hogy mi az edzés célja: valaki fogyni akar vagy az állóképességét növelni.
Ami a ruházatot illeti fontos, hogy kényelmes legyen, és jól szellőzzön, mert bizony alaposan leizzaszthat egy spinning óra. Ha hosszú nadrág mellett dönt, annak bő szárát fel kell hajtani, nehogy beakadjon a pedálba. Ha valakinek megtetszik ez a sport és sok edzésre jár, annak érdemes lehet beruházni egy szivacsbetétes nadrágra. A cipőnél ajánlott a kemény talp.
Az órára legalább ½-1 liter folyadékot kell vinni(víz, izotóniás ital), ami jó ha el is fogy a foglalkozás végére.

A SPINNING, Spinracing tehát: edzőteremben végzett, közepes-magas intenzitású zenés kerékpáros edzés, ami az egyik legkiválóbb kardió edzés, mely egyszerre fejleszti a testet és erősíti a lelket! Nem csak az állóképességünket fokozza, de a mentális képességeinket is erősíti. Ezzel az edzésmódszerrel akár 700-800 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt! Kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdheti, csak el kell tudnunk érni a pedált!